Podíl nezaměstnaných osob na trhu práce jsou 3 % a nezaměstnanost v Česku je stále nejnižší v EU

09. 04. 2019 / Trh práce a vzdělání

V březnu se opět snížil počet nezaměstnaných osob v České republice, a naopak se zvýšil počet pracovních míst. K poslednímu březnu evidoval Úřad práce ČR 227 053 uchazečů o zaměstnání a 339 331 volných míst, které zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím tohoto úřadu. Oproti únoru 2019 se počet nezaměstnaných snížil o 0,2 %, přičemž Evropský statistický úřad (EUROSTAT) za únor tohoto roku evidoval v ČR nezaměstnanost na úrovni 1,9 %. Jedná se opět o nejnižší údaj v žebříčku zemí Evropské unie, který Česko v míře nejnižší nezaměstnanosti dlouhodobě vede.

Zdroj obrázku: Úřad práce ČR

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího března okresy Praha-východ (1,1 %), Rychnov nad Kněžnou (1,3 %), Pelhřimov a Praha-západ (shodně1,5 %), Plzeň-jih a Ústí nad Orlicí (shodně1,6 %), Benešov a Jičín (shodně1,7 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší, než republikový průměr zaznamenalo 31 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (6,9 %), Znojmo a Most (shodně 5,8 %), Bruntál (5,7 %), Chomutov (5,4 %), Ústí nad Labem, Ostrava-město a Jeseník (5,3 %) a Louny (5,1 %). Podíl nezaměstnaných žen poklesl na 3,1 % a mužů na 2,9 %.

 „V předchozím měsíci odešlo z evidence ÚP ČR téměř 49 tisíc lidí. Řada z nich našla uplatnění ve stavebnictví, v lázeňství, zemědělství, lesnictví, gastronomii nebo třeba cestovním ruchu. A svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především v rámci jarních úklidů veřejných prostranství,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Podle úřadu hlásí řada regionů nárůst poptávky po sezónních pracovnících a zaměstnancích na krátkodobé pracovní poměry. Zaměstnavatelé aktuálně hledají například montážní dělníky, pomocné pracovníky v oblasti těžby a stavebnictví, ve výrobě, v dopravě a skladování nebo třeba uklízeče. Velká poptávka zůstává také po technických profesích napříč všemi obory. V této oblasti mají čeští zaměstnavatelé dlouhodobě problém s nalezením kvalifikovaných zaměstnanců.

Zdroj: ÚP ČR